Close

21. 11. 2019

Odstrašující příklad

“Koupil jsem si pušku pro sportovní střelbu a kulovnici pro lov v lese. Na kulovnici jsem dokoupil termovizní zaměřovač, na pušku kolimátor a další doplňky. Uložení jsem zpočátku příliš neřešil, ale po nějaké době jsem zbraně nechtěl nechat jen tak pod postelí, tak jsem si v online obchodě koupil skříň o které prodejce psal, že je bezpečná. Měla dokonce německou certifikaci – VDMA 24992. Skříň vypadala na pohled hezky a zdánlivě plnila svůj účel. 

Bohužel se mi po několika měsících někdo vloupal do bytu. Skříň jsem našel otevřenou, dveře vypáčené a zbraně pryč. Pojišťovna mi nedala nic – ukázalo se totiž, že certifikace byla zcela k ničemu! Dozvěděl jsem se, že vůbec neřešila odolnost proti vloupání, ale navíc už dávno ani neplatí. Jediné štěstí bylo, že jsem si nestihl koupit třetí zbraň, protože bych měl navíc problémy se zákonem, s ohledem na to, že zbraně nebyly ve správně certifikované skříni. Teď jen doufám, že policie zbraně najde, než s nimi někdo někoho zastřelí.

Po předchozí zkušenosti jsem si koupil certifikovaný trezor ve třídě II. Žádný běžný zloděj už mi ho neotevře ani neodnese. A i kdyby se ke mně náhodou vloupal profesionál, pojišťovna mi vyplatí cenu zbraní v celé výši.”

Zabezpečení zbraní neberte na lehkou váhu, a nevěřte nekvalifikovaným internetovým prodejcům. Pro více informací o trezorech na zbraně nás můžete zdarma kontaktovat jako experty a členy nezávislé neziskové organizace ATRES – Asociace trezorových specialistů.

Autor článku:
Ing. Marek Pederzoli, MSc., Ph.D.
vedoucí výzkumu a vývoje, Asociace trezorových specialistů